Beskrivning
Genom väl utformade krav och en tydlig kravspecifikation skapar vi förutsättningar för ett gott samarbete mellan beställare och leverantör. Rätt ställda krav ger bättre lösningsförslag, som i sin tur ligger till grund för den specifikation som ska ingå i IT-avtalet.
I denna utbildning får du fördjupad kunskap om vilka krav du bör ställa och hur dessa ska utformas. Det är viktigt att du inte ställer högre eller fler krav än din verksamhet behöver för att inte leveransen ska bli dyrare än nödvändigt och för att undvika leveranser du inte har nytta av.
Specifikationens viktigaste juridiska betydelse är att den utgör grunden för vilka krav du kan ställa på leverantören vad gäller försening, fel eller brist i leveransen. Du kan nämligen inte hålla leverantören ansvarig för något som det inte står att leverantören ska svara för. Specifikationen blir med andra ord avgörande för möjligheterna att ställa krav på förseningsviten eller skadestånd.
Inget IT-avtal kommer att fungera utan en bra och heltäckande specifikation som beskriver vad som ska utföras, hur det ska utföras samt var och när det ska ske.
Du får i denna utbildning lära dig mer om:
- Juridiken kring specifikationen
- Kravspecifikationen – Planeringen
- Kravspecifikationen – Upphandlingen
- Kravspecifikationen – Avtalet
- Kravspecifikationen – Framtagandet
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som ska anskaffa olika IT-lösningar oavsett om det är fråga om en produkt (system) eller en tjänst. Avtalen kan ingå som en del i en offentlig upphandling men kan lika gärna vara en anskaffning som sker i en privat verksamhet. Kursen vänder sig företrädelsevis till dig som är beställare och ansvarig för kraven som ställs mot leverantören, men du kan även komma från en leverantör där du kan behöva öka din förståelse för dina kunders utmaningar eller behov när de ska anskaffa olika IT-lösningar.
Målgrupp är personer som ska upphandla IT-konsulttjänster, systemleverans, systemutveckling, underhåll och drift, IT-ansvarig, beslutsfattare inom IT, avtalsansvarig, ansvarig för IT-drift, inköpare, konsult, säljare och marknadsansvarig från leverantörssidan.
Syfte
Vi ger dig övergripande men även djuplodande kunskap om hur du genom en bra och relevant kravformulering kan få till en specifikation som bidrar till och säkerställer att din verksamhet får den nytta av IT-leveransen som ni vill ha.
Förkunskaper
Allmän kännedom och intresse av IT-avtal.
Kursens upplägg
Utbildningen är en dag och ger dig en ordentlig genomgång av kravspecifikationen och specifikationen i avtalet. Vi mixar teori med praktisk tillämpning.
Utbildningen ingår som en utbildningsmodul i programmet Certifierad IT-avtalsstrateg.
Tid & plats
Tid: 09.00-17.00
Deltagande
- Du kan delta digitalt på distans eller på plats i klassrummet (i mån av plats).
- IFI har egna kurslokaler på Narvavägen 12 i Stockholm.
- Max 12 deltagare fysiskt på plats per kurs. Övriga deltar digitalt
Pris:
8 450 kr inkl. utförlig kursdokumentation, lunch samt morgon- och eftermiddagsfika. Alla priser är exkl. moms.
Grupprabatt: Anmäl 3 deltagare, betala för 2. Gäller vid samtidig anmälan och kan inte kombineras med andra rabatter. Ange två kollegor under “medföljande kollegor” i anmälningsformuläret, så får du rabatten.
Villkor:
Avbokningsvillkor:
Ev. återbud ska anmälas senast 4 veckor före aktuell kurs, annars debiteras halva avgiften. Vid återbud 3 veckor före start debiteras hela avgiften.
Ombokningsvillkor:
Ev. ombokning som anmäls mer än 4 veckor innan aktuell kurs eller webinarium är kostnadsfri. Vid ombokning mindre än 4 veckor innan aktuell kurs eller webinarium tillkommer en ombokningsavgift på 2 000 SEK exkl. moms. Vid ombokningar som sker mindre än 1 vecka före aktuell kurs eller webinarium tillkommer en ombokningsavgift på 3 000 SEK exkl moms.
Byte mellan digitalt och/eller fysiskt deltagande:
Alla utbildningar levereras i ett hybridformat vilket gör att du kan delta digitalt eller fysiskt på plats. Du kan ändra ditt val kostnadsfritt fram till 48 h före aktuell kurs. Därefter är planeringen för aktuell kurs slutförd och vid byte av format (digitalt/fysiskt) mindre än 48 h innan kursstart tillkommer en ombokningsavgift på 2 000 SEK exkl. moms.
Du kan kostnadsfritt överföra din plats på kurstillfället till annan deltagare från samma företag, meddela oss nytt namn och kontaktuppgifter för den kollega som övertar platsen, i god tid innan kursstart. IFI har rätt att ställa in en kurs varvid alla eventuellt inbetalda avgifter återbetalas. Ersättningar därutöver utbetalas ej. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.
Samtliga villkor gäller vid såväl fysiskt som digitalt deltagande.
“Allt är relevant i det arbete jag har, så huvudet på spiken”
Viktoria Engqvist, Contract Manager, IF IT Services A/S. Betyg: 5/5
“Det var mycket informativt. Jag vet mer om vad man ska tänka på och vad som bör finnas med i kravspecifikationen”
Lennart Persson, Sektionschef, Stockholms universitet. Betyg: 5/5
Certifierad IT-avtalsstrateg – programmet som ger dig spetskompetens gällande IT-avtal och kravställning.
Under programmet Certifierad IT-avtalsstrateg får du den kunskap du behöver för att arbeta framgångsrikt med IT-avtalsfrågor. Du får en helhetsförståelse för avtalsprocessen och de verktyg du behöver för att på ett effektivt sätt optimera IT-avtalen i din verksamhet.
Utbildning 2 dagar: IT-avtal – hur skriver vi säkra avtal?
Utbildning 1 dag: Kravspecifikationen från A till Ö
Utbildning 1 dag: SLA – rätt servicenivåer och kvalitetskrav i IT-avtalet
Utbildning 1 dag: Licensavtal och rättigheter
Utbildning 1 dag: Molntjänster, molnjuridik och AI – viktiga regelverk och säkra avtal
Valbar modul Utbildning 1 dag: Strategiska inköp av IT
Certifiering 1/2 dag: Certifieringsmöte Avtalsstrateg
Recensioner
Det finns inga recensioner än.