Licensavtal, programvaror och rättigheterna

13 950 kr

Optimera företagets licensinnehav

Kurstillfällen

Inga tillgängliga datum för den valda kursen

Beskrivning

Beskrivning

Oavsett vilken bransch som du är verksam inom så utgör kostnaderna för programvaror och licenser en allt större del av IT-verksamhetens budget. Att ha ett licensavtal som ger kontroll på verksamhetens programvaror är därför av yttersta vikt. Ansvaret att upprätta ett avtal kräver inte bara uppdaterad kunskap om teknik utan också förståelse för upphovsrättsliga regler och kommersiella villkor. Upphovsrätten förändras i och med nya EU-direktiv, vilket påverkar programvarornas roll och betydelse för affärsmässiga men även säkerhetsmässiga hänsynstaganden. Det finns även en samhällstrategisk betydelse då det är olämpligt att ha programvara från vissa länder.  Men eftersom vi är väldigt beroende av utländska programvaror krävs särskilda hänsynstaganden.

När vi använder programvaror i verksamheten för detta alltid med sig frågor om rättigheter d.v.s. hur den får användas och vad vi får göra med den. Om du använder programvaran på felaktigt sätt riskerar du påföljder som skadestånd eller straff som böter eller i mycket ovanliga fall, fängelse. Verksamheten kan hamna i en kostsam tvist som tar kraft och skadar varumärket. Licensvillkorens natur är krångliga, omfattande och skrivna till leverantörens fördel. Det är viktigt att båda parter, såväl beställare som leverantör förstår sina rättigheter och skyldigheter. Det är också viktigt att i licensavtal eller andra avtal klargöra vem som ska ha rättigheterna till programvaran och av rättigheterna innebär.

Utbildningen Licensavtal, programvaror och rättigheterna ger dig kunskap för att optimera hanteringen av licensinnehav.  Under dessa dagar får du ökad förståelse för dina rättigheter och skyldigheter angående programvaror och licenser. Det ger dig goda förutsättningar för att undvika kostsamma och onödiga tvister med dina leverantörer och för att hålla nere kostnaderna för licenser.

Du får fördjupad kunskap om bland annat:

  • Licensavtal, licensvillkor och molntjänster
  • Licensieringsmodeller i din IT-miljö
  • Riskhantering – vi tittar närmare på vilka fallgropar som finns och hur du undviker obehagliga tvister med betydande ersättningskrav från rättighetsinnehavaren
  • Hur du kan utforma alternativa villkor om rättigheter bättre anpassade för specifika situationer än de som finns i de vanligaste IT-avtalen
  • Vad som gäller avseende upphovsrätt till programvara

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig som upphandlar eller tillhandahåller system där programvara ingår, samt IT-personal, system- och programutvecklare eller beslutsfattare, i såväl en beställar- som leverantörsroll, som vill fördjupa sina kunskaper. Kursen vänder sig även till programvaruleverantörer. Den passar för dig som kommer från privat såväl som offentlig sektor.

Du kan idag arbeta som bl.a. licensansvarig, upphandlare, inköpare, jurist, avtalsförvaltare, IT-chef, software asset manager, inköpschef, IT Manager eller konsult.

Kursens upplägg

Du får en ökad förståelse för dina rättigheter och skyldigheter angående programvaror och licenser som ger dig goda förutsättningar för att undvika kostsamma och onödiga tvister med dina leverantörer. Vi varar teori med verkliga fall.

Förkunskaper

Kursen ger både en introduktion och översikt som fördjupning i frågorna. Under kursdagarna kommer deltagarnas frågeställningar styra nivån på innehållet.

Kursen Licensavtal ingår som en delkurs i Certifierad IT-avtalsstrateg.

Tid & plats

Tid: 09.00-17.00
Plats klassrum: Narvavägen 12, Stockholm
Digitalt: Du kan delta digitalt på distans på denna utbildning

IFI säkrar din kompetensutveckling i flera leveransformat

  • Du kan delta i klassrummet i våra egna lokaler på Narvavägen 12
  • Du kan delta digitalt på distans
  • Du kan ändra på vilket sätt du deltar – när du vill
Program

Dag 1

09.00 – 09.30 Registrering och kaffe

09.30 – 10.00 Inledning
Conny Larsson, Singularity Law AB

10.00 – 10.50 Allmänt om upphovsrätt – det upphovsrättsliga regelverket
Hans Nicander, Nicander Advokatbyrå

11.00 – 11.30 Upphovsrätt till programvara
Hans Nicander, Nicander Advokatbyrå

11.30 – 12.30 Lunch

12.30 – 13.40 Licensavtal, licensvillkor & molntjänster
Hans Nicander, Nicander Advokatbyrå

13.50 – 14.50 Upphovsrättslig praxis från EU-domstolen
Hans Nicander, Nicander Advokatbyrå

14.50 – 15.10 Kaffepaus

15.10 – 16.50 Arbetsrätt, källkodsdeposition och företagshemligheter
Conny Larsson, Singularity Law AB

Dag 2

09.00 – 09.20 Morgonsamling och kaffe

09.20 – 10.10 Om volymavtal, begrepp och förhandling
Mathias Kos, Notrex AB

10.20 – 11.30 Licensieringsmodeller i din IT-miljö och erfarenheter kring en audit
Mathias Kos, Notrex AB

11.30 – 12.30 Lunch

12.30 – 13.30 Revisioner och tilläggsavtal
Conny Larsson, Singularity Law AB

13.40 – 14.50 Speciella licensavtalsfrågor, intrång m.m.
Hans Nicander, Nicander Advokatbyrå

14.50 – 15.10 Kaffepaus

15.10 – 17.00 Workshop – En tvist!
Hans Nicander och Conny Larsson

Priser & villkor

Pris: 13 950 kr inkl. utförlig kursdokumentation, lunch samt morgon- och eftermiddagsfika.
Alla priser är exkl. moms.

Rabatt: Anmäl tre deltagare, betala för två vid samtidig anmälan! Ange två kollegor under “medföljande kollegor” i anmälningsformuläret, så får du rabatten.

Villkor:
Avbokning: Ev. återbud ska anmälas senast 4 veckor före kursstart, annars debiteras halva avgiften. Vid återbud 3 veckor före start debiteras hela avgiften.

Tillfälliga ombokningsvillkor: Mellan den 15 mars och 15 augusti får du omboka en kurs kostnadsfritt fram till 48 h innan utbildningen startar.

Du kan kostnadsfritt överföra din plats på kurstillfället till annan deltagare från samma företag, meddela oss nytt namn och kontaktuppgifter för den kollega som övertar platsen, i god tid innan kursstart. IFI har rätt att ställa in en kurs varvid alla eventuellt inbetalda avgifter återbetalas. Ersättningar därutöver utbetalas ej. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

Lärare
Mer läsning

Viktiga saker att tänka på inför en audit

Vilken information bör du lämna ut till programvaruleverantören vid en audit? Här delar Mathias Kos, Senior Software Asset Management Consultant på Notrex, med sig av de 4 viktigaste sakerna man bör tänka på inför en audit.

Läs tipsen här >>

Certifierad IT-avtalsstrateg

Certifierad IT-avtalsstrateg – programmet som ger dig spetskompetens gällande IT-avtal och kravställning.

Vårt certifieringsprogram IT-avtalsstrateg riktar sig främst till dig som arbetar med eller kommer att arbeta med IT-avtalsfrågor. Utbildningen genomförs i Stockholm och omfattar fem kurser som kan tas i valfri ordning. Genom att se till att kompetensen för att etablera framgångsrika IT-avtal finns inhouse säkrar ni en verksamhetsstrategisk resurs som kan spara både pengar och besvär framåt.

IT är inte längre bara en stödfunktion i företag utan en avgörande del i av affärens eller verksamhetens kärna. För att få till ett gynnsamt samarbete med dina leverantörer, säkra att rätt produkter och tjänster levereras och undvika kostsamma och tidsödande tvister är det viktigt av du som beställare har goda kunskaper om kravställning och avtal. Då leverantörerna sitter på expertisen har de en naturlig fördel (ett naturligt övertag) gentemot beställaren när avtal ska skrivas, men alla parter tjänar på bra och tydliga avtal.

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Licensavtal, programvaror och rättigheterna”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.