Beskrivning
I denna utbildning får du fördjupa dina kunskaper gällande IT-avtal. Du får en omfattande genomgång av samtliga steg i avtalsprocessen och vi tittar på fallgroparna längs vägen och syftet med utbildningsdagarna är att du ska öka din förmåga att skriva säkra och effektiva IT-avtal.
Att upprätta ett IT-avtal innebär att du har ansvar för en rad komplexa frågor. Du kommer att ställas inför många komplicerade juridiska ställningstaganden. Avtalen är i regel giltiga under lång tid och svåra att upphäva. Dessutom kan otydliga eller felaktiga underlag få stora konsekvenser. Om parterna är oense kan det i värsta fall krävas att en domstol tolkar underlagets innehåll.
Vad krävs då för att skriva ett juridiskt korrekt och giltigt avtal?
Under dessa dagar får du fördjupad kunskap om gällande regler och villkor i branschens vanligaste standardavtal. Du kommer även att få lära dig vikten av att utforma egna avtalsvillkor som är anpassade efter din verksamhets behov.
Ur kursprogrammets innehåll:
- Hur ska tydliga och säkra IT-avtal vara uppbyggda
- Så skapar du giltiga och juridiskt korrekta IT-avtal som tar hänsyn till behörighet, befogenhet, anbud och accept
- Avtal om agila projekt – hur skiljer det sig från traditionella avtal
- Molntjänster – så skriver du avtal som uppfyller säkerhetskraven
- Viktiga juridiska frågeställningar – så undviker du oklarheter eller obalans i avtalsförhållandena
- Standardavtalen i branschen – genomgång av de mest aktuella standardavtalen:
– IT-konsulttjänster (IT-tjänster)
– Anskaffning av IT-system (Avtal 90)
– Utveckling av IT-system (IT-projekt
– Standardavtalet för molntjänster
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som ska anskaffa olika IT-lösningar oavsett om detta är som en produkt (system) eller en tjänst. Avtalen kan ingå som en del i en offentlig upphandling men kan lika gärna vara en anskaffning som sker i en privat verksamhet. Kursen vänder sig företrädelsevis till dig som är beställare, men du kan även komma från en leverantör för att öka din förståelse för dina kunders utmaningar kring IT-avtal.
Målgrupp är personer som ska upphandla IT-konsulttjänster, systemleverans, systemutveckling, underhåll och drift, IT-ansvarig, beslutsfattare inom IT, säljare och marknadsansvarig från leverantörssidan.
Syfte
Kursen ger dig en inblick i avtalens natur och uppmärksammar om nödvändigheten i att utforma balanserade avtal för att därigenom undvika onödiga tvister och diskussioner. Du får en allmän orientering och kunskap om villkorens utformning och innebörd.
Förkunskaper
Allmän kännedom och intresse av IT-avtal.
Kursens upplägg
Kursen varvar teori och praktik. Praktiska fall och tillämpningar av de olika avtalen tas upp i en workshop.
Kursen ingår som en delkurs i Certifierad IT-avtalsstrateg.
Tid & plats
Tid: 09.00 – 17.00
Format
- Delta digitalt på distans eller på plats i klassrummet.
- Max antal i klassrummet är 12 deltagare.
- Egna lokaler på Narvavägen 12.
- Ändra dig när du vill, i mån av plats.
Pris: 14 450 kr inkl. utförlig kursdokumentation. Alla priser är exkl. moms.
Grupprabatt: Anmäl 3 deltagare, betala för 3. Gäller vid samtidig anmälan och kan inte kombineras med andra rabatter. Ange två kollegor under “medföljande kollegor” i anmälningsformuläret, så får du rabatten.
Villkor:
Avbokning: Ev. återbud ska anmälas senast 4 veckor före kursstart, annars debiteras halva avgiften. Vid återbud 3 veckor före start debiteras hela avgiften.
Du kan kostnadsfritt överföra din plats på kurstillfället till annan deltagare från samma företag, meddela oss nytt namn och kontaktuppgifter för den kollega som övertar platsen, i god tid innan kursstart. IFI har rätt att ställa in en kurs varvid alla eventuellt inbetalda avgifter återbetalas. Ersättningar därutöver utbetalas ej. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.
“Blandningen av avtalsspecialister. Tempot, det blir aldrig tråkigt”
Anna Andersson, Upphandlare, Inköp Gävleborg. Betyg 5/5
“Exempel ur verkligheten baserat på avtalsskrivande. Deltagare med erfarenhet från olika områden att föra diskussionerna med”
Ingemar Norlén, Affärsutvecklare, GDM Konsult AB. Betyg 5/5
Tre viktiga tips för avtal om agila projekt!
Agil projektledning har länge varit ett populärt verktyg inom många olika typer av organisationer. Från det juridiska perspektivet ser vi allt fler företag som, tillsammans med sina leverantörer, väljer den agila metoden framför den traditionella vattenfallsmodellen. Den agila arbetsmetoden kommer med en flexibilitet som saknas i traditionella utvecklingsprojekt. Samtidigt ställer den höga krav på kunden vad gäller såväl aktivitet som kunskap. Vi bad Erik Ålander och John Neway Herrman på Delphi att ge sina bästa tips för att lyckas med avtalet.
Tre viktiga saker att tänka på när du skriver avtal om agila projekt
- Ändamålsenliga avtal
- Nyckelpersoner
- Kvalitetskrav
Läs tipsen i sin helhet här!
Erik Ålander
John Neway Herrman
Certifierad IT-avtalsstrateg – programmet som ger dig spetskompetens gällande IT-avtal och kravställning.
Vårt certifieringsprogram IT-avtalsstrateg riktar sig främst till dig som arbetar med eller kommer att arbeta med IT-avtalsfrågor.
För att få till ett gynnsamt samarbete med dina leverantörer, säkra att rätt produkter och tjänster levereras och undvika kostsamma och tidsödande tvister är det viktigt av du som beställare har goda kunskaper om kravställning och avtal. Denna förmåga fördjupar du när du genomgår detta utbildningsprogram.
Du kan alltid välja mellan att delta digitalt på distans eller på plats i Stockholm.
- IT-avtal – hur skriver vi säkra avtal? 2 dgr
- Kravspecifikationen från A till Ö 1 dag
- Licensavtal och rättigheter 1 dag
- IT-sourcing 1 dag
- Molntjänster (för offentlig eller privat verksamhet) 1 dag
- Certifieringsmöte Avtalsstrateg 1/2 dag
Recensioner
Det finns inga recensioner än.