In Talarintervju

Inför konferensen Den Moderna IT-organisationen passade vi på att ställa några frågor till Jenny Thalin och Henrik Lindkvist från Folksam som är två av dagens talare. Här kan du ta del av deras svar! 

Allt fler jobbar agilt med självstyrande team och självledande medansvariga. Vilka är de största utmaningarna när man går från en traditionell organisation till en agil? 
Att skapa förståelse för vad självstyrande team, självledande medansvariga, agila principer och värderingar faktiskt betyder. Hur bryter man etablerade normer och invanda beteenden som existerar i en traditionell organisation? Den förflyttningen är ingenting som görs av sig självt, det krävs aktiv dialog, insikt om sin egna roll och sina egna beteenden. Detta berör alla från management till organisationens alla medarbetare, att bryta det invanda – och agera på annorlunda sätt.  

Vilka är de största vinsterna med förflyttningen?
Vinsterna blir ett ökat engagemang och glädje för arbetet, en ökad känsla av både samhörighet och sammanhang för sitt arbete och sitt bidrag i organisationen.   

Vår pågående SAFe-resa har gett oss indikationer på att det är precis detta som händer. 
Varje organisation behöver för sin egna förflyttning fundera över vilka effekter dom vill åstadkomma och uppnå, men generellt kan vi nog våga säga att medarbetarengagemanget, och därmed förmågan att attrahera och behålla viktig kompetens i organisationen – är den största vinsten.  

Ni kommer att medverka som talare på konferensen Den moderna IT-organisationen den 26 mars, vad kan deltagarna förvänta sig av er medverkan? 
Deltagarna kommer få en inblick i hur Folksam har tagit sig an och arbetat med sin agila förflyttning, en förflyttning som har haft ett stort fokus på den kulturella aspekten och vikten av att diskutera våra kollektiva beteenden och normer för vår organisation – och arbeta för att bryta det invanda. Vi har, säkerligen på samma sätt som många andra, också haft fokus på metod och arbetssätt, men vi insåg också tidigt att vi som traditionell organisation behöver lägga mycket tid på dessa mer ”mjuka faktorer” för att förflytta oss. 

Läs mer om konferensen den 26 mars och anmäl dig här >>

Jenny Thalin

Henrik Lindkvist

Recent Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.