In Talarintervju

Inför konferensen Cyber Security Act den 3 december passade vi på att ställa fråga frågor till Anders Jonson som är en av dagens talare. Anders är en del av EUs arbetsgrupp som tagit fram förslaget för till CSP (Cloud Service Provider) Certificate och gedigen insikt i vad Cyber Security Act innebär och vilka konsekvenser akten kan komma att få.

Vad innebär Cyber Security Act i praktiken för organisationer verksamma i Sverige?
Våra myndigheter som hanterar känsliga uppgifter och viktig infrastruktur kommer att få utökat stöd eftersom ENISA nu får ett ökat mandat att både stödja och agera i hela EU. Det nya Certifieringsramverket för webtjänster och anslutna produkter (IOT) kommer att skapa ökad transparens mellan beställare och leverantörer och på så vis hjälpa både offentlig som privat sektor att skapa trygghet i vårt digitalt uppkopplade samhälle.

Dessutom kommer den tidigare säkerhetscertifieringen av enskilda produkter som hanterades av SOG-IS också att inkluderas i Certifieringsramverket.

På vilket sätt tror EU att den nya certifieringarna stärker säkerheten?
Eftersom användare av uppkopplade tjänster inte har någon insikt i hur dessa tjänster är uppbyggda eller var de finns så är det av yttersta vikt att det finns ett regelverk som skyddar dem. Certifieringsramverket kommer att ge offentlig och privat sektor stöd vid upphandling samt drift av appar och tjänster online. Uppfyller leverantören inte säkerhetsnivån som beställaren kräver kommer leverantören inte vara aktuell i upphandlingen.

Tycker du att Cyber Security Act är ett hinder eller en möjlighet för vidare utveckling och digitalisering av produkter och tjänster?
Det är en absolut förutsättning, vi behöver ett regelverk med tydlig ansvarsfördelning för vidare utveckling och digitalisering! Med tanke på senaste tidens händelser är det av yttersta vikt att vi får detta på plats nu för att kunna bygga ett långsiktigt förtroende för viktiga digitala tjänster.

Vill du veta mer? På Cyber Security Act den 3 december kommer Anders att föreläsa vid två tillfällen under dagen.

>> Läs mer och anmäl dig här

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.