In Talarintervju

På webinariet den 19 april kommer universitetslektor och forskare Stanley Greenstein att medverka och föreläsa om AI med fokus på juridik och etik. Två viktiga områden att ta hänsyn till i den tekniska utvecklingen av AI, robotisering och automatisering. När utvecklingstakten är hög, kan tid för reflektion och eftertanke bli alltför kort. Något som är viktigt, inte minst vad det gäller de etiska riktlinjerna kring AI. Vi ställde några frågor till Stanley inför hans föreläsning på detta minst sagt, högaktuella tema.

Varför är AI & juridiken ett viktigt område att lyfta?
AI är ett högaktuellt ämne som diskuteras flitigt och många vill lyfta fördelarna med AI, t.ex. ur ett ekonomiskt perspektiv. Det är förstås viktigt att belysa de möjligheter som AI för med sig, men det är minst lika viktigt att vi inte blundar för riskerna som medföljer vid ett ökat beroende av AI i vårt samhälle. Som jurist kanske det faller sig naturligt att vara vaksam kring riskerna som omger ett nytt fenomen så som AI. Ibland känner man sig som en bromskloss, men det finns också en poäng i att ta sig tid att tänka genom saker innan man implementerar.

Vilka är de mest aktuella frågorna gällande AI och Machine Learning kopplat till juridik och etik?
Just nu finns det många aktuella frågor kopplat till AI inom ett flertal områden, t.ex. juridik, sociologi, filosofi och datavetenskap. Ett område som fått mycket uppmärksamhet på sistone är e-hälsa. Möjligheterna med AI inom e-hälsa kommer att påverka oss som individer, men kommer även att förändra vår syn på hälsa och sjukvården. Ett annat exempel är intelligenta hus/lägenheter med inbyggda sensorer och förmågan att behandla data som kan förutspå vilka sjukdomar vi lider av i förväg. Hur ska vi agera i sådana situationer? En annan aktuell fråga är ansvaret kring självkörande bilar, vad händer när något går fel?

Vad kommer deltagarna få med sig hem från din föreläsning?
Jag hoppas deltagarna får insikt i hur komplexa många frågeställningar kring AI är, men också att det finns mer än en lösning och flera angreppsätt. Lösningarna på många frågor kommer att vara tvärvetenskapliga. Det handlar inte bara om juridik, sociologi, filosofi eller datavetenskap. Mest av allt hoppas jag att deltagarna kommer inse hur spännande det här med AI, inte minst ur ett juridiskt perspektiv.

Till anmälan –  en förmiddag på temat AI & juridiken!

Recent Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.