Informationssäkerhetens viktigaste processer

Steg 2 i praktiskt informationssäkerhetsarbete med fokus på ledningssystem, riskhantering, incidenthantering och kontinuitetshantering

14 450 kr

Kurstillfällen

02 - 03 maj, 09:00 - 17:00
Digitalt eller Stockholm
Platser kvar

Beskrivning

Beskrivning

En praktisk fördjupning med fokus på ledningssystem, risk- och incidenthantering samt kontinuitetshantering.

Du som arbetar med informationssäkerhet hanterar ofta många delar i ditt arbete som alla ska vara effektiva, väl strukturerade och i god samverkan med varandra. Detta är utbildningen för dig som har förståelse för vad som ska göras men vill öka din verktygslåda kring hur du går från vad till hur i praktiken. Under dessa dagar får med dig ett antal relevanta metoder, mallar, dokument och annat material – som du direkt kan använda i ditt informationssäkerhetsarbete.

Det är en hands-on utbildning där du får med dig metoder och mallar och det kommer även finnas tid för att kunna besvara frågor på problem som du har i ditt informationssäkerhetsarbete. Du får även ett exemplar av standarden ISO 27701 som en del av kursmaterialet.

De fyra blocken – som varvar teori och praktik:

 • Ledningssystem och informationssäkerhetsprocessen – nyckeln till att arbeta systematiskt och styrt för att uppnå uppsatta mål, är att arbeta enligt en process för informationssäkerhetsarbetet. Vi går igenom hur detta görs i detalj och vad som ingår för varje del i denna process.
 • Riskhantering – Hur kommer informationssäkerhet och dataskydd in i verksamhetens riskhanteringsprocess samt hur kan man genomföra riskworkshoppar och löpande hantera verksamhetens informationssäkerhetsrisker.
 • Incidenthantering – Hur bygger vi upp en incidenthanteringsorganisation som har en tillräcklig förmåga och som omfattar hantering av personuppgiftsincidenter.
 • Kontinuitetshantering – Strategi och arbetssätt för att kunna återställa verksamhetens informationstillgångar och system vid en allvarlig händelse. Hur tar man fram återställningsplaner och testar att dessa funkar?

Syfte

 • Huvudsyftet med utbildningen är att du ska fördjupa din kompetens och känna dig ännu tryggare ditt arbete med informationssäkerhet.
 • Du ska kunna tillämpa det du lärt dig på hemmaplan – direkt efter avslutad utbildning.

Målgrupp

Vi tror att du arbetar med informationssäkerhet eller har en roll där du på olika sätt ska bidra till de arbetsuppgifter som görs inom området. Du förstår teoretiskt vad som ska göras men inte alltid praktiskt hur! Denna kurs ger dig hur du ska arbeta genom att ge dig praktiska övningar, du får mallar och metoder och ett stöd av en av branschens mest kunniga personer.

Kursen vänder sig till dig som arbetar praktiskt med informationssäkerhetsfrågor, du kan idag arbeta som:

 • Informationssäkerhetschef med ansvar, att på uppdrag av ledningen, förvalta och utveckla verksamhetens informationssäkerhetsarbete
 • Chef med ansvar för informationssäkerhet i någon eller några dimensioner
 • Medarbetare med ansvar för informationssäkerhet i någon eller några dimensioner
 • CISO
 • Säkerhetschef/-ansvarig
 • Dataskyddsombud
 • IT-chef/-ansvarig
 • IT-strateg eller projektledare
 • Konsult
 • Jurist
 • Compliance Officer
 • Risk Manager

Förkunskaper

Det är inget krav på förkunskaper, men om du inte har erfarenhet av informationssäkerhetsarbete sen tidigare, så rekommenderar vi att du först går vår grundkurs i Informationssäkerhet innan du deltar i denna utbildningsmodul.

Utbildningen ingår som en valbar modul i vårt diplomeringsprogram ”Diplomerad Informationssäkerhetsstrateg” men kan också tas som en fristående kurs. Du väljer själv. Här kan du läsa mer om hur du blir Diplomerad Informationssäkerhetsstrateg.

Om informationssäkerhet

Informationssäkerhet handlar om att vi ska kunna hantera den information och den data vi har i vår verksamhet på ett säkert sätt. Det innebär att information och data måste behandlas korrekt enligt våra regelverk, att den ska inte kunna läcka ut, missbrukas, förvanskas eller förstöras. Det handlar också om att rätt information ska finnas tillgänglig för rätt personer, i rätt tid. För att säkra ett effektivt och framgångsrikt informationssäkerhetsarbete behövs struktur, rutiner och förutsägbarhet. Om vi har tydliga, interna rutiner och processer minskar risken för att missa något viktigt eller att vi gör misstag som kan leda till kostsamma incidenter.

Vi behöver ha en helhetssyn på informationssäkerheten med kunskap om såväl teknik, juridik, organisation och ledningsfrågor. Vi måste också kunna kommunicera och utbilda våra medarbetare och öka den interna medvetenheten.

Tid & plats

Tid: 09.00 – 17.00

Format

 • Delta digitalt på distans eller på plats i klassrummet.
 • Max antal i klassrummet är 12 deltagare.
 • Egna lokaler på Narvavägen 12.
 • Ändra dig när du vill, i mån av plats.
Pris & villkor

Pris: 14 450 kr inkl. kursdokumentation. Alla priser är exkl. moms.

Rabatt: Anmäl 3 deltagare, betala för 2 vid samtidig anmälan! Ange två kollegor under “medföljande kollegor” i anmälningsformuläret, så får du rabatten.

Villkor:
Avbokning: Ev. återbud ska anmälas senast 4 veckor före kursstart, annars debiteras halva avgiften. Vid återbud 3 veckor före start debiteras hela avgiften.

Du kan kostnadsfritt överföra din plats på kurstillfället till annan deltagare från samma företag, meddela oss nytt namn och kontaktuppgifter för den kollega som övertar platsen, i god tid innan kursstart. IFI har rätt att ställa in en kurs varvid alla eventuellt inbetalda avgifter återbetalas. Ersättningar därutöver utbetalas ej. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

Lärare
Diplomerad Informationssäkerhetsstrateg

Kursen ingår som en valbar delkurs/modul i Diplomerad Informationssäkerhetsstrateg.

Diplomeringsprogram med fokus på Informationssäkerhet

Utbildningarna kan genomgås som en helhet, men de fungerar även som fristående utbildningar. För att bli Diplomerad Informationssäkerhetsstrateg krävs att du går nedanstående kurser (minst 7 dagar) på temat samt genomgår diplomeringsprocessen.

Utbildning (2 dagar): Grundutbildning Informationssäkerhet

Utbildning (2 dagar): IT-och cybersäkerhet

Utbildning (2 dagar): Praktiskt informationssäkerhetsarbete del 1

Utbildning (1 dag): Säkerhetsjuridik 

Valbar extra utbildning (1 dag): GDPR 2.0

Valbar extra utbildning (1 dag): Cyber Crisis Management & Incident Response

Valbar extra utbildning (2 dagar): Praktiskt Informationssäkerhetsarbete del 2

Diplomeringsmöte (1/2 dag): Diplomeringsmöte Informationssäkerhetsstrateg

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Informationssäkerhetens viktigaste processer”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.