Personalsäkerhet och säkerhetsprövningar

Få fördjupad kunskap om personalsäkerhet, säkerhetsprövning och utbildning i säkerhetsskydd

7450 kr

Kurstillfällen

16 november, 09:00 - 17:00
Stockholm
Platser kvar

Beskrivning

Beskrivning

Personalsäkerhet, säkerhetsprövning och utbildning i säkerhetsskydd

Detta är en utbildning med fokus på personalsäkerhet enligt säkerhetsskyddslagen och du får lära dig mer om områdets huvuddelar, säkerhetsprövning och utbildning i säkerhetsskydd. Syftet med personalsäkerhet är att säkerställa att det bara är individer som är pålitliga ur säkerhetssynpunkt som deltar i säkerhetskänslig verksamhet och att dessa individer har tillräcklig kunskap om säkerhetsskydd.

Under utbildningen får du kunskap som utgår både ifrån regelverket och från praktisk erfarenhet. Inga förkunskaper krävs för att delta, men då vi inte kommer att gå igenom säkerhetsskyddslagen, säkerhetsskyddsförordningen eller tillsynsmyndigheternas föreskrifter så finns det ett värde i att ta del av dessa i förväg. Fundera även på om du har några särskilda frågor du vill ställa till våra föreläsare.

Få fördjupad kunskap om:

 • Personalsäkerhet
 • Säkerhetsprövning
 • Säkerhetsskyddsutbildning

Ur innehållet:

 • Personalsäkerhet enligt säkerhetsskyddslagen – omfattning och innehåll
 • Viktiga åtgärder vi behöver vidta med utgångspunkt i personalsäkerheten
 • Säkerhetsprövningens syfte, mål och omfattning
 • Vem ska säkerhetsprövas och vad innebär grundutredning, särskild personutredning och registerkontroll?
 • Så genomför du en säkerhetsprövningsintervju och referenstagning i praktiken
 • Så säkerställer du att den som deltar i säkerhetskänslig verksamhet har tillräcklig kunskap om säkerhetsskyddet
 • Att upprätta en utbildningsplan för säkerhetsskyddet

Från teori till praktisk nytta
Detta är en praktiskt inriktad utbildningsdag, där vi varvar terori med praktiska exempel och samtal och vår ambition är att du ska kunna tillämpa det du lärt dig direkt efter avslutad utbildning.

Syfte
I slutet av denna kurs kommer du att ha fått fördjupad kunskap om personalsäkerhet, säkerhetsprövningar och utbildning avseende säkerhetsskyddet.

Målgrupp
Målgrupp för dagen är såväl beslutsfattare, handläggare, samordnare och specialister som kommer i kontakt med säkerhetsskyddsfrågor i sitt arbete vid olika myndigheter eller företag – och vill fördjupa sin kunskap avseende personalsäkerhet. Dagen är relevant även för andra yrkeskategorier likt upphandlare, affärsansvariga eller konsulter som kommer i kontakt med säkerhetsskyddskrav.

Tid & plats

Tid: 09.00 – 17.00

Format

 • Delta digitalt på distans eller på plats i klassrummet.
 • Max antal i klassrummet är 8 deltagare.
 • Egna lokaler på Narvavägen 12.
 • Ändra dig när du vill, i mån av plats.
Mer om säkerhetsskydd

Lagstiftningen innebär att frågan om säkerhetsskydd har fått ett utvidgat tillämpningsområde och omfattar fler aktörer och verksamheter. Samtidigt är det inte helt enkelt att avgöra när aktören eller verksamheten omfattas av regelverken, vilket innebär att tillämpningen och tolkningen av reglerna inte alltid är tydliga. En första uppgift blir därför att konstatera om vi omfattas av regelverket eller inte. I samband med detta inställer sig även frågan om vilka regler som äger företräde om det samtidigt finns andra regelverk som gäller för säkerheten och informationssäkerheten i vår verksamhet.

Därefter blir det dags att bedöma vilka hot eller risker som föreligger i vår verksamhet och som berör säkerheten (d.v.s. att göra en hotbildsanalys eller risk- och sårbarhetsanalys). Det ska sedan ligga till grund för och dokumenteras i en säkerhetsskyddsanalys. Utifrån denna ska vi bestämma vilka säkerhetsåtgärder som är nödvändiga och som vi ska vidta (fysisk säkerhet, informationssäkerhet och personalsäkerhet). Vi ska också fram en säkerhetsskyddsplan.

Dessutom måste vi säkerhetsklassificera vår information i 4 olika säkerhetsklasser samt säkerhetspröva vår persona som (indelas i 3 olika säkerhetsklasser. Vi även fundera på om vi behöver upphandla några produkter eller tjänster från externa leverantörer, där det kan bli nödvändigt att iaktta de särskilda upphandlingsregler som gäller och upprätta säkerhetsskyddsavtal (SUA-avtal). Dessutom finns regler om sekretess och tystnadsplikt, jämte olika regler om tillsyn, sanktioner och andra påföljder som kan bli aktuella.

Pris & villkor

Pris: 7450 SEK inkl. utförlig kursdokumentation. Alla priser är exkl. moms.

Rabatt: Anmäl tre deltagare, betala för två vid samtidig anmälan! Ange två kollegor under “medföljande kollegor” i anmälningsformuläret, så får du rabatten.

Villkor:

Avbokning: Ev. återbud ska anmälas senast 4 veckor före kursstart, annars debiteras halva avgiften. Vid återbud 3 veckor före start debiteras hela avgiften.

Överlåta din plats: Du kan kostnadsfritt överföra din plats på kurstillfället till annan deltagare från samma företag, förutsatt att IFi blir varsko detta före kursstart. Utbildningsföretaget har rätt att ställa in en kurs varvid alla eventuellt inbetalda avgifter återbetalas. Ersättningar därutöver utbetalas ej. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

Lärare

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera ”Personalsäkerhet och säkerhetsprövningar”

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.