Offentlig upphandling – praktisk tillämpning av upphandlingsreglerna

13 950 kr

Upphandling på rätt sätt

Kurstillfällen

  • 8-9 oktober
  • 29-30 november

Beskrivning

Beskrivning

Dagens utmaningar inom den offentliga sektorn ställer höga krav på dig som beställare. En framgångsrik upphandling bygger ofta på en kombination av en rad faktorer. Bristfälliga underlag kan få stora ekonomiska konsekvenser och för att lyckas gäller det att du har insikt för hur upphandlingsprocessen fungerar liksom kunskap om gällande lagstiftning. Många frågor måste lösas längs vägen och då krävs en helhetsförståelse för avtalets tillämpning.

Hur kan vi tillämpa regelverket på rätt sätt och utveckla en effektiv upphandlingsprocess? Under kursen i Offentlig upphandling kommer du att få konkreta och effektiva verktyg för att kunna tillämpa regelverket. Offentliga upphandlingar är ofta komplicerade och under utbildningen ges du uppdaterad kunskap om gällande lagar och hur dessa omsätts i praktiken. Genom att titta på alla olika delar i processen ges du de affärsmässiga förutsättningarna för att tillämpa upphandlingsreglerna på bästa sätt.

Målgrupp

Utbildningen har i grunden ett beställarperspektiv men riktar sig även till dig som är leverantör som vill förstå beställarens utgångspunkter. Att så väl beställarsidan och kund finns representerade ger möjlighet att utbyta erfarenheter och lära av varandra

Kursens upplägg

I kursen varvas teori med praktiska övningar. Under de två dagarna kommer du få att öva praktiskt med en offentlig upphandling ”från ax till limpa”. Den praktiska övningen inleds med upprättande av förfrågningsunderlag, fortsätter med val av upphandlingsform och anbudsutvärdering och avslutas med ett tilldelningsbeslut.

Lärare

På plats har vi ordförande Conny Larsson från Advokatfirman Gärde och Partners, Bertil Nordlund från KnowIT, Olle Lindberg/ Emily Tomas da Costa från Advokatfirman Kahn Pedersen, Martin Bogg från Advokatfirman Delphi och sist men inte minst Pernilla Norman från Lindskog Malmström Advokatbyrå.

Ur kursprogrammets innehåll

Upphandlingsreglerna och dess tillämpning Du får kunskap om förfarandet utifrån ett juridiskt och teoretiskt perspektiv med fokus på hur reglerna tillämpas i praktiken.

Förberedelser
Under utbildningen kommer vi beskriva hur du kan förbereda dig inför upphandlingen och hur du bör behandla regler om förfrågningsunderlag. Vi tittar även på annonsering och val av upphandlingsform.

Leverantörskvalificering
Vi går igenom hur du gör utvärdering av anbud, tilldelningsbeslutet och leverantörskvalificering och tittar närmare på vad som är viktigt att tänka på när ett anbud inkommer. Vidare går vi även igenom överprövning, ogiltighet och skadestånd.

Kursen ingår som en delkurs i Certifierad Avtalsstrateg.

Tid & plats

Tid: 09.00-17.00
Plats: Narvavägen 12, Stockholm

Program

Dag 1 – teoretiskt perspektiv

Den första kursdagen behandlar upphandlingsreglerna och förfarandet som sådant, främst utifrån ett juridiskt och teoretiskt perspektiv.
Vi inleder kursdagen med vad som är viktigt att tänka på vid förberedelsen inför upphandlingen.
Därefter kommer vi att behandla regler om förfrågningsunderlag, val av upphandlingsform och annonsering, leverantörskvalificering, frågor och svar, samt vad som gäller när anbud inkommer.

Dagen avslutas med frågeställningarna kring utvärdering av anbud och tilldelningsbeslutet, samt vad som gäller för överprövning, ogiltighet och skadestånd.

Dag 2 – Praktiskt perspektiv

– Ett praktikfall från ax till limpa
Den andra kursdagen ägnas åt en praktisk övning där deltagarna utifrån en anbudsinfordran med ett givet förfrågningsunderlag får vara med om en upphandling med upprättande av förfrågningsunderlag, val av upphandlingsform, anbudsutvärdering och tilldelningsbeslut – hela vägen ”från ax till limpa”!

Inledning offentlig upphandling
Conny Larsson, Advokatfirman Gärde & Partners

Innan upphandlingen

  • Initiativet
  • Förberedelsen

Bertil Nordlund, Know IT

Utformning av förfrågningsunderlag, leverantörskvalificering
Olle Lindberg / Emily Tomas da Costa, Advokatfirman Kahn Pedersen

Val av upphandlingsförfarande och annonsering
Hampus Stefansson / Mikaela Johansson, Advokatfirman Delphi

Frågor och svar, anbud inkommer
Hampus Stefansson / Mikaela Johansson, Advokatfirman Delphi

Utvärdering och tilldelning
Olle Lindberg / Emily Tomas da Costa, Advokatfirman Kahn Pedersen

Överprövning, ogiltigförklaring och skadestånd
Olle Lindberg / Emily Tomas da Costa, Advokatfirman Kahn Pedersen

”Från ax till limpa!”

  • Presentation av praktikfallet
  • Praktikfallet genomförs
  • Sammanfattning och avslutning

Upprättande av förfrågningsunderlag
Pernilla Norman, Lindskog Malmström Advokatbyrå med Conny Larsson, Advokatfirman Gärde & Partners

Val av upphandlingsform
Pernilla Norman, Lindskog Malmström Advokatbyrå med Conny Larsson, Advokatfirman Gärde & Partners

Anbudsutvärdering och tilldelningsbeslut
Pernilla Norman, Lindskog Malmström Advokatbyrå med Conny Larsson, Advokatfirman Gärde & Partners

Priser & villkor

Pris: 13 950 kr inkl. utförlig kursdokumentation, lunch samt morgon- och eftermiddagsfika.
Alla priser är exkl. moms.

Rabatt: Anmäl tre deltagare, betala för två vid samtidig anmälan! Ange två kollegor under ”medföljande kollegor” i anmälningsformuläret, så får du rabatten.

Villkor: Ev. återbud ska anmälas senast 4 veckor före kursstart, annars debiteras halva avgiften. Vid återbud 3 veckor före start debiteras hela avgiften. Vid ombokning 4 veckor före kurs debiteras en avgift om 2000 kronor, och vid ombokning 3 veckor före kurs debiteras en avgift om 3000 kr, bl.a. för att täcka vår administration. Du kan kostnadsfritt överföra din plats på kurstillfället till annan deltagare från samma företag, förutsatt att IFi blir varsko detta före kursstart. Utbildningsföretaget har rätt att ställa in en kurs varvid alla eventuellt inbetalda avgifter återbetalas. Ersättningar därutöver utbetalas ej. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

Lärare
Referenser

”Bra överblick från start till slut hur man genomför upphandlingar. Intressanta diskussioner och tips. Bra upplägg med pauser”

Niklas Wilhelmsson, Controller, Helsingborg stad

”Väldigt intressant upplägg, teori blandat med riktiga fall/exempel. Kunniga kursledare.”

Cicki Nilsson, Förvaltningsledare IT, Arbetsförmedlingen


Certifiering

Kursen ingår som delkurs i Certifierad Avtalsstrateg. Läs mer om rabatter och delkurserna via anmälningsknappen nedan.

Säkra verksamhetens mest kritiska IT-kompetens

IT utgör en alltmer dominerande och komplex del av verksamheters kärnprocesser. Ökande risker och ökande kostnader ställer allt större krav på dem som ansvarar för upphandling av produkter och tjänster inom IT-området. Kompetensen för att etablera framgångsrika IT-avtal är en verksamhetsstrategisk resurs, som i likhet med andra strategiska resurser bör finnas ”in house”.
Institutet för informationsteknologi erbjuder ett utbildningsprogram som effektivt leder fram till erforderlig kompetens för att klara dagens högt ställda krav. För att verifiera erhållen kompetens avslutas programmet med muntligt och skriftligt prov och utfärdande av certifieringsbevis vid godkännande.
Vårt certifieringsprogram riktar sig främst till dig som arbetar med eller kommer att arbeta med IT-avtalsfrågor. Utbildningen genomförs i Stockholm och omfattar fyra kurser som kan tas i valfri ordning. Programmet avslutas med ett certifieringsmöte.

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Offentlig upphandling – praktisk tillämpning av upphandlingsreglerna”

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.