Kommande förändringar i Säkerhetsskyddslagen

Föreslagna ändringar i säkerhetsskyddslagstiftningen, dess syfte och mål och konsekvenser

Pris: 3000 kr per deltagare
Grupprabatt: Gå 3 betala för 2

Kurstillfällen

12 november, 09:00 - 12:00
IFI Online
Platser kvar

Beskrivning

Beskrivning

En genomgång av föreslagna ändringar i säkerhetsskyddslagstiftningen, dess syfte och mål samt konsekvenser.

Vi kommer under detta webinarium att steg för steg gå igenom föreslagna förändringar i Säkerhetsskyddslagstiftningen, vad de omfattar samt på vilket sätt det skiljer sig från nuvarande Säkerhetsskyddslag. Webinariet är relevant för såväl privata som offentliga verksamheter som bedriver säkerhetskänslig verksamhet.

Syftet med ändringarna i lagen är att stärka skyddet för Sveriges säkerhet. Säkerhetsskyddslagen innehåller redan idag bestämmelser som ställer krav på verksamheterna i de fall där verksamheten exponeras för utomstående. Genom regeringens förslag skärps kraven på verksamheterna ytterligare.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 december 2021.

Vad innebär förändringarna i Säkerhetsskyddslagen?

Det nya förslaget innebär flera viktiga förändringar, inte minst stärks säkerhetsskyddschefens roll och lagändringen kommer också att ställa högre krav på hur vi leder och samordnar vårt säkerhetsskydd.  En annan viktig del av ändringarna i lagstiftningen handlar om ett stärkt skydd vid avtal och samarbeten och att den verksamhet som ska upphandla eller ingå i avtalet ska samråda med sin tillsynsmyndighet och ingå ett säkerhetsskyddsavtal med den andra parten. Vi kommer också att använda säkerhetsskyddsavtalet i fler situationer än tidigare.

Förslaget innebär även en förändrad tillsynsstruktur där tillsynsmyndigheterna får utökade befogenheter att stoppa såväl planerade som pågående olämpliga förfaranden, samt rätt att inhämta den information som behövs för tillsynen. Tillsynsmyndigheterna får även rätt att besluta om sanktioner och viten mot de verksamheter som inte uppfyller de viktigaste kraven på säkerhetsskydd.

Ur innehållet

  • Hur ser förändringarna i lagstiftningen ut – och vilket är syftet med dessa?
  • Stärkt skydd vid avtal och samarbeten samt förbud mot olämpliga avtal och samarbeten
  • Ökade krav på en särskild säkerhetsskyddsbedömning inklusive lämplighetsprövning i fler fall, samt samråd och säkerhetsskyddsavtal i fler situationer
  • Så stärks säkerhetsskyddschefens roll och så ser kraven ut på rollens organisatoriska placering
  • Förändrad tillsynsstruktur där tillsynsmyndigheterna får undersökningsbefogenheter – med möjlighet att besluta om viten och sanktioner för den som inte följer säkerhetsskyddslagstiftningen
  • Vad innebär dessa förändringar i praktiken?

Tid & plats

Tid: 09.00 – 12.00
Plats: Online

Pris & villkor

Pris: 3000 SEK exkl. moms per deltagarplats. En aktiverad länk till webinariet skickas kort innan start.

Rabatt: Anmäl tre deltagare, betala för två vid samtidig anmälan! Ange två kollegor under “medföljande kollegor” i anmälningsformuläret, så får du rabatten.

Flera i verksamheten som vill delta? Är ni flera i er organisation som vi delta i webinariet, maila oss på [email protected] så kan vi hjälpa er med gruppbokning och grupprabatt så att ni kan följa webinariet tillsammans.

Villkor:
Avbokning: Ev. återbud ska anmälas senast 4 veckor före kursstart, annars debiteras halva avgiften. Vid återbud 3 veckor före start debiteras hela avgiften.

Du kan kostnadsfritt överföra din plats på kurstillfället till annan deltagare från samma företag, meddela oss nytt namn och kontaktuppgifter för den kollega som övertar platsen, i god tid innan kursstart. IFI har rätt att ställa in en kurs varvid alla eventuellt inbetalda avgifter återbetalas. Ersättningar därutöver utbetalas ej. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

Lärare

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera ”Kommande förändringar i Säkerhetsskyddslagen”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.