Beslutet mot Meta – vilka blir konsekvenserna för svenska verksamheter?

Överföring av personuppgifter till USA i ljuset av beslutet mot Meta

Kostnadsfritt. Du deltar digitalt på distans.

Tillfälle

08 juni, 12:00 - 13:00
IFI Online
Få platser kvar

Beskrivning

Överföring av personuppgifter till USA – I ljuset av irländska dataskyddsmyndighetens rekordhöga sanktionsavgift mot Meta Ireland Ltd. 

Överföring av personuppgifter till USA – I ljuset av irländska dataskyddsmyndighetens rekordhöga sanktionsavgift mot Meta Irland

Under detta kostnadsfria webinarium, som är ett samarbete mellan IFI och advokatfirman Marlaw, får du en genomgång av den irländska datasskyddsmyndighetens beslut mot Meta Ireland Ltd samt en analys av vilka konsekvenser de rekordhöga sanktionerna mot Meta Ireland Ltd kan få för svenska verksamheter och vår användning av sociala medier.

I maj 2023 har den irländska dataskyddsmyndigheten fattat beslut mot Meta Irland om att bolaget ska betala en sanktionsavgift på 1,2 miljarder Euro (nästan 14 miljarder kronor) samt upphöra med att behandla personuppgifter i USA inom sex månader från det att beslutet meddelades Meta. Detta innebär i praktiken att Meta inte kan behandla personuppgifter om EU-medborgare vilket medför risker för alla organisationer som använder Metas sociala medier. Beslutet publicerades offentligt den 22 maj 2023.

Den irländska tillsynsmyndigheten konststaterade att Meta olovligen överfört personuppgifter till USA mot bakgrund av att:
  • USA:s lagstiftning inte erbjuder en skyddsnivå för de registrerade som är likvärdig den som tillhandahålls inom EU genom GDPR;
  • EU-kommissionen standardavtalsklausuler från 2021 kan inte ensamt kompensera för det otillräckliga skyddet för registrerades personuppgifter i USA; samt att
  • De kompletterande tekniska och organisatoriska skyddsåtgärder som Meta Irland vidtagit inte kan anse kompensera för det otillräckliga skyddet

Beslutet, som kan komma att överklagas av Meta, innebär att verksamheter bör se över överföringar till USA som baseras på EU-kommissionens standardavtalsklausuler och vilka tekniska och organisatoriska åtgärder som vidtas som komplement till klausulerna. Beslutet innebär ett förstärkt krav på verksamheter som stödjer överföring på standardavtalsklausuler att vidta ytterligare åtgärder för att skydda uppgifterna.

Vad innebär beslutet för din organisation? Ska vi sluta använda Facebook nu?

På webinariet den 8 juni kl. 12:00-13:00 får du under ledning av Marlaw djupare kunskap om beslutet, dess innehåll, bakomliggande orsaker och konsekvenser.

Föreläsare är Alexander Jute samt Cecilia Torelm Tornberg  som är advokater och partners på Advokatfirman MarLaw

Alexander Jute     

Föreläsare:

Alexander Jute, Partner/Advokat
Advokat Alexander Jute har mångårig erfarenhet som juridiskt ombud och arbetar särskilt med marknadsförings-, immaterial- och IT-rätt (inklusive dataskydd) i nära samarbete med allt från lokala mindre aktörer till internationella bolag verksamma inom branscher såsom IT- och telekom, bank- och finans, fordon, detaljhandeln, media, marknadsföring och PR. Verksam som processombud vid domstol och skiljeinstitut samt biträder vid förhandlingar med myndigheter.

Cecilia Torelm Tornberg, Partner/Advokat
Advokat Cecilia Torelm Tornberg är specialiserad på marknads- och immaterialrätt, avtalsrätt samt GDPR. Cecilia är partner på Advokatfirman MarLaw och har arbetat i över 15 år med rådgivning till näringsidkare gällande bl.a. reklamjuridik, dataskydd, upphovs- och varumärkesrätt. Hon är även verksam som processombud vid domstol och biträder vid förhandlingar med myndigheter och privata organ.

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Beslutet mot Meta – vilka blir konsekvenserna för svenska verksamheter?”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.